Datos personales

Sobre mi

El meu blog és la plataforma on poder exposar narrtives, imatges i filmacions de diversos autors que, en el seu moment, m'han impactat i m'han portat a la reflexió. Vull compartir en tots vosaltres aquestes troballes i, com jo, gaudir d'un petit moment.

Seguidores

martes, 8 de julio de 2014

MARIE SKLODOWSK.....,,DESAFIANT L´ÈPOCA


Vuitanta anys es van complir el passat 4 de juliol de la mort d´una de les persones que més ha fet per les dones en la història ,malgrat que ha estat només reconeguda gairebé en exclusiva per la seva faceta
 científica  . És Marie Curie , una polonesa enamorada d´una terra ocupada llavors pels russos , que va marxar a frança a estudiar i que , desafiant els criteris masclistes de l´època , es va convertir en la primera dona en molts camps : en rebre un  premi Nobel , en ser  reconeguda amb un segon ,en doctorar-se en Ciències a França i a fer classes a la Universitat de la Sorbona . I tot aixó, sense ostentacions i sota la bandera de l´austeritat que sempre la va guiar . Ella va demostrar que sí , que darrere d´un gran home hi pot haver una gran dona , però sobretot que una gran dona no tè per què ser darrere d´un home. 
Marie Sklodowsk va néixer un 7 de novembre del 1867 en una Varsòvia sota l´imperi rus. La menor de cinc germans , va heretar l´amor per la ciència de la seva familia paterna . -l´avi i el pare van ser professors de matemàtiquesi física - mentre que de la seva mare  , el seu interès  per la musica. I de tots ells , el desig d´una Polònia lliure del jou rus. on poder desenvolupar la seva cultura i parlar la seva llengua en llibertat . De fet la Marie i els seus germans feien classes clandestines sobre la cultura polonesa , així com de ciència ( entenien que el coneixement és el millor instrument per alliberar un poble ) , una herència cultural que mai no va oblidar , tret d´en cas de la religió catòlica , de la qual es va allunyar després de la mort prematura de la seva germana més gran i més tard de la seva mare.
   Després d´anys fent d´institutriu per sufragar la carrera de Medicina de la seva germana , als 24 anys aquesta li va tornar el favor i li va financiar el viatge a Paris per ingresar a la Facultat de Ciències Matemàtiques i Naturals de la Universitat de la Sorbona , on es va llicenciar el 1893 en Física i, un any després en Matemàtiques . No va ser tasca fàcil ja que desconeixia el francès i la major part dels seus coneixements en la màteria els havia après tota sola . Malgrat això , va ser la número u i la segona amb Matemàtiques . Esforç , tenacitat i intel.ligència .

La Marie protagonitza a  1911 vidua de Pierre Curie un escàndol quan estableix una relació amb el fisic Pau Langevin , casat i amb quatre fills . La opinió pública es va llançar contra  ella una"jueva polonesa " "lladra de marits". Xenofòbia i masclisme junts . 
Mesos després l´Acadèmia Sueca li va otorgar un segon Nobel , el de Química , per la seva recerca sobre el radi i els seus compostos.
El 4 de juliol de 1934 , als 74 anys , Marie moria a París . Des del 1955 les seves restes descansen al Panteó de París . De nou ,es la primera dona que hi reposa . I fins al moment l´única. 

Va desafiar els cànons masclistes de l´època amb la seva intel-ligència.

                                                                        text. Celeste López.

No hay comentarios: