Datos personales

Sobre mi

El meu blog és la plataforma on poder exposar narrtives, imatges i filmacions de diversos autors que, en el seu moment, m'han impactat i m'han portat a la reflexió. Vull compartir en tots vosaltres aquestes troballes i, com jo, gaudir d'un petit moment.

Seguidores

jueves, 21 de agosto de 2014

EDUCAR SENSE PORS



Els nens necessiten sentir-se estimats , compresos, cuidats i protegits . Però pot ser tan perjudicial l´absència de protecció com l´excés .En aquest últim cas es tracta de sobreprotecció , que és un estil parental caracteritzat per concedir massa capricis , una baixa exigència, baix control, no posar límits ni normes , no esperar accions madures . Aquest estil sol ser present en el 10% de les famílies aproximadament .



La sobreprotecció es conseqüencia de la por i l´ansietat que li passi una cosa dolenta . Una de les causes pot ser no distinguir clarament entre por i ansietat . La por és l´emoció que s´experimenta davant un perill real i imminent que es viu com devastador i posa en perill la salut o fins i tot la vida . Per exemple , asseure ´s a la barana d´un balcó del vuitè pis. Mentre que l´ansietat és consequencia de pensar en perills possibles però poc probables , caracteritzats per  i " si..... ? ": : I si va al campament i li passa alguna cosa ? I si corre i cau ? I si es fa mal en  baixar  pel tobogan ?I si...? 



Fixem-nos que davant la por cal adoptar una resposta que augmenti les probabilitats de supervivència . Normalment la fugida . Tret que per salvar la pròpia vida o d´altres no quedi més remei que enfrontar-se al perill . Mentres que davant l´ansietat cal afrontar-la i superar-la .
En el llenguatge col.loquial no es distingueix entre  por i ansietat .Moltes vegades es diu por quan en realitat és ansietat . Per exemple "por dels examens " , "por de fer el ridícul ", "por social "...etc. .En tots aquests casos , no hi ha un perill real i imminent ; no es tracta d´una autèntica por . Sinó d´ansietat . No hi ha risc per la vida , per lo tant no s´ha de fugir , sinó afrontar.


La confusió entre por i ansietat comporta evitar al nen afrontar els reptes de la vida que són necessaris per el desenvolupament personal (autonomia , presa de decisions , responsabilitat , assumir errors, tolerar la frustació etc.). Per això és important que els pares distingueixin claramente entre por i ansietat per protegir al nen dels perills reals i afrontar les ansietats de la vida . Els pares han d´avaluar ràpidament si el nen necessita ajuda de debò (és davant un perill) o si es pot espavilar per si mateix . També és important ensenyar als nens aquesta distinció i saber quin és el comportament apropiat en cada cas . Això pot ajudar a evitar la sobrepoctecció .

                                                              text Rafael Bisquerra 
                                                         

Com a pares i mares , la por és una de les pitjors aliades per educar als nostres fills . Si dediquem molta energia a les pors , el més probable és que les alimentem encara mes. Si en canvi ens centrem en el que ens il.lusiona i aprenem a confiar ,és més facil que la pau interior creixi i la por disminueixi . Es tracta de fer que els nostres fills siguin aptes per a la vida , no fer-los la vida fàcil.

No hay comentarios: