Datos personales

Sobre mi

El meu blog és la plataforma on poder exposar narrtives, imatges i filmacions de diversos autors que, en el seu moment, m'han impactat i m'han portat a la reflexió. Vull compartir en tots vosaltres aquestes troballes i, com jo, gaudir d'un petit moment.

Seguidores

sábado, 13 de abril de 2013

CULTURA DEMOCRÀTICA

imatg.google
 
 
Ordre i llibertat són principis fonamentals.Únicament amb la democrácia l´home ha trobat la forma de poder controlar o atenuar els excessos comesos en nom de l´ordre.La democrácia , malgrat els seus defectes , és l´única via que permet arribar a una societat en qué es respectin els drets de les persones,de les minories,i s´evitin els abusos del poder.
 
Peró  sense cultura no hi pot haver democrácia auténtica ni convivència . És molta la feina a fer en aquest terreny .Falta cultura i ,  especialment , falta cultura democrática .Com  s´explica ,sinó , que polítics  corruptes siguin elegits a les urnes? L´autèntica democràcia  és díficil,però és l´única sortida.
 
 Mai la resposta és un llibertador, que només mira per ell. El model d´estats poderosos també ha fracassat. La revolució russa,al començament ,semblava assumir totes les esperances d´un  món que necessitava un canvi , una alternativa al capitalisme,en el qual la llei, l´ordre i les classes estaven creats per protegir l´egoisme personal i  l.´opressió  iniqua , i en el qual tothom buscava la riquesa sense tenir en compte la ignomínia de la situació miserable de milions de persones.Foren molts els qui se sentiren  atrets per la implantació del nou sistema que representava la socialització total d´un país ,i és natural que pensessin que aquest era el bon camí i que es declaressin a favor de la igualtat universal i de l´abolició  de la propietat privada.Però el fet important no són els principis ,sinó els homes que els posen en pràctica ,governants o patrons, tots aquells qui ,en lloc de servir la societat ,com seria el seu deure, segueixen sent egoistes i opressors ,tant en un règim com e l´altre.
 
L´oblit d´aquest factor humà explica ,al meu entendre ,el fracàs de la gran experiència socialista de l´URSS: el sistema que ens havia de portar un món millor va convertir el seu país en una insoportable tirania.De totes maneres , aquella experiència va fer trontollar tot el món i no   va ser en va , ja que va servir per veure la necessitat de corregir o suavitzar el capitalisme.Va fer que molta gent s´adonés que l´estat ,sense converir-se  en empresari i descartant els excessos soviètics ,ha d´actuar per restringir l´engrandiment de l´home fort ,del qui tendeix a apoderar-se de tot ,i en canvi, l´ha d´obligar a afavorir als més necessitats.Aquest és el camí. Per això cal millorar el sistema democràtic ,crear més mecanismes de control i aprofundir en la cultura ciutadana.
 
 Text.Moisès Broggi.
 
 

No hay comentarios: